Welke vergunningen heb ik nodig om mijn pand te verhuren?

Dat is afhankelijk van wat voor verhuur je doet, en afhankelijk van hoe ver je met beleggen in vastgoed bent. Stel: je bent iemand die slechts zijn geld slim wil wegzetten, en je verhuurt je huis aan een stelletje dat een appartement zoekt: dan heb je geen bijzondere vergunningen nodig.

Maar stel: je hebt een woning aangeschaft, en je wilt het verhuren aan studenten (of tenminste, je wilt meerdere kamers verhuren). Afhankelijk van hoe de situatie precies is zul je een vergunning moeten aanvragen bij de gemeente of je wel meerdere kamers mag verhuren, of dat je bijvoorbeeld aan bepaalde regels moet voldoen. Hierbij kun je denken aan brandveiligheid, omdat je meer dan 4 kamers verhuurt in hetzelfde pand. Dat is per gemeente verschillend.

Maar in het algemeen, als je een beleggingspand hebt, en deze verhuur je in z’n geheel aan 1 andere particulier, dan zijn er geen bijzondere regels waar je aan moet voldoen. Zolang het mag van je bank, en het mag van de gemeente, dan ben je vrij om te verhuren.