In deze video geef ik je 4 tips om slim te beleggen!

Het eerste wat ik altijd wil weten voordat ik ga beleggen, is: ‘wanneer stap ik eruit?’

Dit klinkt gek, maar dat is net als reizen met het openbaar vervoer. Als jij niet weet bij welk treinstation je eruit moet, dan heeft het toch ook geen nut om willekeurig in een trein te stappen.
Ik noem maar een simpel voorbeeld. De bitcoin heeft een bepaalde waarde, ergens tussen 30k en 40k. Als jij tegen jezelf zegt.. ‘ik verkoop m’n bitcoin wanneer de waarde €100.00 bereikt!’, dan heb je een bewust doel. En tot die tijd doe je niks, dan gewoon wachten.
Dus tip 1 is… wanneer stap ik uit m’n belegging?

Tip 2: Hoe vul ik deze belegging aan? Ik vergelijk beleggingen altijd met een appelboom. Heel simpel: die appelboom geef je regelmatig water, en hij groeit en krijgt blaadjes, en als je het goed doet krijg je mooie appels. Een belegging is net zo. Stop je er 1x geld in en wacht je totdat natuur z’n ding doet? Of ga je regelmatig je belegging bekijken, en stop je er regelmatig geld in? Want als je het goed gedaan hebt, dan krijg jij je appels… Of in dit geval, rendement van je geld.

Tip 3: Kijk niet te vaak naar je beleggingen.
Dit klinkt ook krom, maar het is zo waar. Want als je vaak kijkt, ga je je emoties een rol laten spelen. En emoties en geld, gaan niet altijd goed samen.
Ik vergelijk dit ook met planten.. Wanneer je een wortelzaadje plant, moet je het voldoende aandacht geven, door het iedere keer water te geven. Maar je gaat het plantje niet uit de grond trekken, om te kijken of de wortel nu al gegroeid is. Je moet er op vertrouwen dat het goed gaat, en dat de wortel mooi en rijp wordt in de grond. Pas na een maand of 4 of 5 kan je deze dan oogsten. En met beleggingen gaat dat net zo.. Je hebt je onderzoek vooraf gedaan. Dan ga je er maanden lang, iedere maand geld in stoppen, en je vertrouwt dat het goed komt.

Tip 4: blijf bij je strategie
Dit vinden heel veel beleggers lastig. Maar ja, dit is nou eenmaal wel belangrijk. De aandelenmarkt zie je nou eenmaal omhoog en omlaag gaan. En daar verdienen de meeste mensen geld op. Wanneer jijzelf gekozen hebt voor een bepaalde strategie, is het zaak om je daar strak aan te houden, en niet af te wijken daarvan. Want tja, afwijken, en andere keuzes maken is emotie een rol laten spelen. Want je gaat je emotie onderbouwen met zogenaamde rationele keuzes, maar uiteindelijk zijn die keuzes emotioneel gebaseerd.

Met deze 4 tips, kan je slim beleggen en maak je geen onnodige fouten meer… Uiteindelijk zeggen ze: ‘voorbereiding is het halve werk.’ Dat is in dit geval bijna het hele werk. 😉